Okul Öncesi Dönemde Beslenme
Beslenme; büyüme ve gelişme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için alınan besinlerin organizmada kullanılmasıdır.
Çocukların sağlıklı olabilmeleri için besin öğelerinin yeterli ve dengeli olarak sağlanması önemlidir. Çocukluk yaş dönemlerinde beslenme, yaşamsal önemi olan büyüme ve gelişmeyi etkileyen en önemli faktörlerin başında gelir.
Çocukluk yaş dönemlerinden biri de okul öncesi dönemidir. Okul öncesi dönemi, 3-6 yaş grubu çocukları kapsar. Bu dönemde çocukların yaşam boyu sürecek beslenme alışkanlıklarının temeli atılır. Besinlere karşı kesin yanıt verir: genellikle süt, sebze ve meyvelerden hoşlanmazlar; çiğ sebzeleri, yumuşak etleri, sade yemekleri tercih ederler; genellikle yumurta, ekmek, tahıl, kraker ve cipsi severler. Beslenme alışkanlıklarını belirlemede çevresinden özellikle aile bireylerinden etkilenir. Çocuklar sofrada ne görürlerse onu taklit ederler. Anne-baba yemekte seçicilik yaparsa çocuk da seçer.
Okul öncesi dönemi çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmeleri için: et, yumurta, kuru baklagiller besin grubundan 2-3 porsiyon; süt ve süt ürünleri besin grubundan 2-3 porsiyon; ekmek ve tahıl besin grubundan 6-9 porsiyon; sebze ve meyve besin grubundan 3-4 porsiyon tüketmeleri önerilmektedir.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARININ GELİŞİMİ İÇİN ÖNERİLER:
• Her besin grubundan yeteri kadar dengeli bir şekilde tüketmesine dikkat edin.
• Özellikle sebze yemeklerini karışık yemekler yerine sade yemekler sunun.
• Sevmediği besinleri yemesi için ısrar etmeyin ve sabırlı olun.
• Masada besin tercihi yapmayın. Tek tip beslenmeyi bırakın.
• Besinleri ödül veya ceza amaçlı kullanmayın.
• Çocuğunuza sağlıklı beslenmeyi, besinleri ve sağlığa faydalarını anlatın.
• Çocuğunuzun büyümesini ve gelişimini bir uzman yardımı ile takip edin.
• Çocuğunuzu diğer çocuklarla karşılaştırmayın
ÇOCUĞUN SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRMESİNDE ANNE BABANIN TUTARLILIĞI VE ONA İYİ ÖRNEK OLMASI EN TEMEL KOŞULDUR.
Büşra GÜL